2016. június 28., kedd

Finom "tejbegríz" tej és gríz nélkül :)




Viccesen hangzik,ugye? :)
Hát igen, nem fogyasztok tejet kb. fél éve, nagy néha egyéb tejterméket igen, de kislányom egyáltalán nem ehet ilyesmit, ezért a kedvéért mindent elkövetek,hogy tejallergiája ellenére finomakat ehessen.
Ő nem gluténérzékeny, én viszont nem eszem glutént,és mivel az ovinak vége, mindenképp össze kell hangolnom a kettőt, így legalább ebédre ugyanazt esszük, többi étkezésre mást kap, mint én.

Így született a tejbegríz 2 változata.

Az elsőt ajánlom a csoport érzékeny tagjainak, másodikat csak azoknak, akik más okból hagytak fel a glutén fogyasztásával, így nyomokban Nekik nem okoz gondot.
Tehát a GM+IR változat:

200 g konzerv kókusztej (nálam A*di-s,összekeverve)
500 g víz (= 5 dl)
45 g zabpehelyliszt házilag darálva (így kissé darabosabb, elősegítve a "grízes élményt":) )
nagy csipet só
7-8 g "negyedannyi" cukorhelyettesítő
pár csepp vanília aroma

Az elmúlt héten több alkalommal készült tejbegríz, kislányom rákapott, így mikor,hogy sikerült, úgy állítottam össze. Lehet előre összemelegíteni a kókusztejet vízzel, sóval, édesítővel, aromával, majd lassanként beleszórva a lisztet jól elkavarni csomómentesre, de lehet az egészet az elején összekavarni, és úgy rakni a tűzhelyre,és ott kavargatva besűríteni.
Ínyencek a végén tehetnek bele egy kis darabka (15 g) margarint, vagy aki nem allergiás,az vajat,de enélkül is tökéletes.
Én, ha az első változatot készítettem,és beleszórtam a lisztet, mindig csomós lett, ezért botmixerrel rásegítettem, még mielőtt besűrűsödött volna. :)



Második variációt a nem érzékenyeknek ajánlom,kicsit grízesebb élmény,de ízre ugyanolyan :)

220 g konzerv kókusztej (nálam A*di-s,összekeverve)
500 g víz (= 5 dl)
45 g finom zabkorpa (majdnem lisztszerű,szerintem ez is a zebpehelyből készülő változat)
nagy csipet só
7-8 g "negyedannyi" cukorhelyettesítő
pár csepp vanília aroma

A tetejére negyedannyis kakaóport szórtunk, amibe került egy leheletnyi fahéj is, csak hogy "nyuszisabb" legyen! ;)

Nagyon finom,és nem zabkása-élmény (ami nekem is a fülemen jön ki), biztosítok róla mindenkit :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.